HTML

Rák ellen - Rák ellenszere

Küzdelem a rák ellen. Leírások, információk.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Artemisininről

2010.12.07. 15:57 adiamusz

 

Artemisinin - új remény a rák ellen. 

Egy ősi kínai terápia újra-felfedezése.

 

Miről is van szó?

Dr Henry Lai és dr. Narendra P. Singh, két kutató a Washington Egyetemről igen bíztató laboratóriumi teszt-eredményt közölt 2001 végén, amit a Life Sciences jelentetett meg. A jobb oldalon látható (a lap alján a "forrás"-ra kattintva - a moderátor) "egynyári üröm" szirmaiból, leveleiből készített artemisinin-kivonat 8 óra alatt a laboratóriumi minták mellrákos sejtjeinek 3/4-ét szétroncsolták, 16 óra alatt pedig jóformán alig maradt meg valami is belőlük, ha elötte holotransferrin-nel kezelték meg azokat. Ugyanakkor az egészséges sejtekben szinte nem is történt károsodás. Egy osteosarcoma-ban (egy bizonyos csont-rák) szenvedõ kutyán is kipróbálták ezt a terápiát. A kutya igen előrehaladott fokú rákja már meggátolta abban, hogy keresztül tudjon sétálni a szobában. 5 napos kezelés múltán a kutya teljesen rendbejött, dr. Lai szerint, és 2 év múltán is életben volt, a rák nem újult ki rajta.

 

A kutatók abból indultak ki, hogy a maláriával fertőzött és a rákos sejtek közötti hasonlóság abban áll, hogy vastartalmuk megnő, ezért egy maláriánál bevált szer, ami a vastartalmú sejteket roncsolja, a ráknál is sikeres lehet. Számos más korábbi tanulmány kapcsolta már össze a rákot és a megnövekedett vastartalmat. Ralph Moss, a "Healing Choices" riportok szerzője rámutat, hogy az általa említett tanulmány szerint a rosszindulatú mellrákos szövetekből háromszor annyi vasat lehetett kivonni, mint a jóindulatúakból. A mellrákos betegek 88 %-ánál kimutatható volt a megnövekedett vastartalom. Az egynyári üröm leveleibõl kivont artemisinin, illetve az azzal rokon dihydroartemisinin képes viszonylag gyorsan és szelektíven a rákos sejtek szétroncsolására, feltéve ha azok vastartalma nagy.

 

Csak a mellrák?

A kutatás elsősorban a mellrák ellen irányult, mert a San Francisco-i Mellráksegítő Pénzalap finanszírozta a kutatást. Dr. Lai viszont egy későbbi interjúban beszámolt arról, hogy a szer más rákos szöveteknél is eredményesnek bizonyult, amennyiben előtte vastartalmukat megnövelő transferrin receptorokkal (holotransferrin-nel) kezelték meg. A professzor szerint a rákos sejtek rendszertelen sejtosztódásához nagyobb vastartalmat igényelnek, mint az egészséges sejtek. A kiindulásként vizsgált mellrákos sejtek például 15-ször több transferrin befogadó képességűek a normál sejtekhez viszonyítva. Minél súlyosabb formájú és gyorsabban szaporodó rákos sejteket véve alapul, általában annál nagyobb a vastartalmuk, és ennélfogva annál könnyebben pusztíthatóak artemisinin-nel. Ennek alátámasztására dr. Lai felhozta, hogy két igen veszélyesnek tartott rákfajta pl. a hasnyálmirigyrák és akut leukémia esetére hatásosabbnak bizonyult ez a módszer, mert azokra a sokkal gyorsabb sejtosztódás és mégjobban megnövekedett vastartalom a jellemző. Egy újkeletű kísérlet szerint az ilyen sejtek elpusztításához fele annyi idõ kellett csak, összesen 8 óra. Itt is az egészséges sejtek szinte teljesen érintetlenek maradtak.

 

A jelenlegi helyzet

A bíztató eredményeket a BBC angol hírszolgálat azonnal közölte a 2001-es tanulmány megjelenésével szinte egyidõben. (Lásd bal oldali első link.) A kutatás következő fázisában jelenleg állatkísérleteket végeznek, csak ezután lehet önkéntesen jelentkezõ embereken is kipróbálni.

 

 

Beszerezhető-e már?

A szer ennek ellenére már most is kapható, hiszen ez egy engedélyezett malária-ellenes készítmény. Egy kis utánajárással akár fele annyiért is, mint amennyibe a legtöbb (pl Canburst, Hepalin25) kerül. Csakhogy orvosi felügyelet mellett lehet csak kezelést végezni, mert a vastartalom mesterséges megnövelése rendkívüli óvatosságot igényel, feltéve ha egyáltalán szükség van vastartalmú szerekre is, mint az esetek túlnyomó részében.

Fontos

- Az artemisinin önmagában használva "nem mutat számottevő hatást", Lai professzor szerint, legalábbis mellráknál. Előzetes laboratóriumi tesztek sorát kell elvégezni, hogy a beteg sejtek vastartalmát pontosan meghatározzák, ennek alapján lehet csak a néhány napos vaskiegészítős előkezelést meghatározni.
- Artemisinin nem szedhető sugárkezelés után legalább 30 napig, mert ilyenkor a vas beszivároghat a rák körüli normál sejtekbe is. 
- Javasolt étkezés során szedni, például halolajakkal, vagy lenolajjal együtt. Más antioxidáns szerekkel egyszerre nem ajánlják, legalább 2-3 óra szünet legyen az ilyen szerek szedése között (mint pl. C vitamin).
- A termékek jelentősen különbözhetnek, mégha a feltüntetett mennyiség azonos is, mert a legtöbb termék Ázsiából ered (például Kína, Vietnám, Hong Kong). 
- Bár különösebb mellékhatása eddig még nem ismert, de kis mértékű bizsergés, hányinger felléphet. Ilyenkor nyilvánvalóan csökkenteni kell az adagot, az orvosa beleeggyezésével.

 

Szólj hozzá!

Címkék: rák artemisinin

A bejegyzés trackback címe:

https://xn--rk-ellen-8ya.blog.hu/api/trackback/id/tr872502216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása